Alle går og brokker sig over ?ungdommen nu til dags? – hvordan de unge mennesker er blevet dovne og respektløse. De får alt serveret på et sølvfad, og kan ikke klare sig selv. De har ingen respekt for de ældre, og hvis de møder modstand løber de straks hen til mor eller far for at få hjælp, i stedet for at prøve at stå på egne ben. Måske er der en vis sandhed i hele ?curling-børn? idéen, men vi har fundet en historie der viser, at det i hvert fald ikke er tilfældet med alle unge mennesker i Danmark.

For et par uger siden fik vi nemlig nys om, at den 13-årig knægt ved navn Peter skulle have inviteret sin mor på charter-ferie i Spanien ? med alt betalt! Det lyder jo ret vanvittigt, så vi var simpelthen nødt til at finde ud af hvad der foregik. Var det bare en rigmandsknægt der fik tosse-mange ?lommepenge? og som havde en eller anden bagtankte ved at være sød ved mor? Nej, det viste sig faktisk at være noget helt andet.

Peter er lige fyldt 13 år, og han er nok en af de mest arbejdsomme unge mennesker i Danmark. Så snart det blev sommerferie gik han rundt fra dør til dør i nabolaget, og spurgte om han kunne tjene nogle penge ved at hive en Plæneklipper hen på deres græsplæne og slå græsset. Når han ikke slog græs, sad han med sin søster i lemonade-standen de selv havde bygget ud til vejen.

?Det var deres helt egen idé!? fortæller Peters mor. ?Da han var endnu yngre hjalp jeg ham på et tidspunkt i gang med at tjene lidt ekstra lommepenge ved at gøre pligter herhjemme, fordi der var et spil han gerne ville købe. Det fik han åbenbart blod på tanden af!?

Det var gået op for Peter, at hemmeligheden bag at tjene penge var, at skabe værdi for andre. Alle have-ejere elsker at se en nyklippet plæne ? men de færreste gider at slå græsset selv. Lemonade-standen var samme koncept ? hvem har ikke lyst til et iskoldt glas lemonade på en varm dansk sommer? Så Peter er blevet en rigtig forretningsmand, og har formået at skalere det op ? i år var det ham der slog græsset i hver eneste have i nabolaget.

Alle de penge han tjente, blev dog ikke brugt på spil eller slik. Før sommerferien havde Peter været lidt jaloux på, at nogle af de andre børn i klassen skulle sydpå og fejre ferie. Samtidig havde han set hvordan hans mor var utroligt stresset over sit arbejde, og ville gerne gøre et eller andet for at hjælpe hende med at slappe af. Og så blev planen ellers sat i værk ? tjen penge nok i starten af sommerferien, til at invitere mor til Spanien og holde ferie!

Peter arbejdede hårdt, og hans plan lykkedes! En af hans kunder var sympatisk overfor Peters plan, og brugte sin ekspertise med at finde afbudsrejser til at sikre, at Peters indtjente penge var rigeligt til at få både mor og søster med sydpå ? og der er de lige nu!