Uanset hvilken type butik man driver, så bør man sikre, at den er på internettet i en eller anden form. Du behøver ikke skifte hele forretnings strategien ud, og starte en webshop: nej, det er fint nok at beholde den fysiske butik. Men du skal stadig være til at finde på internettet. Vi nærmer os en tid, hvor internettet er det eneste kort over verden, som folk benytter. Det betyder ganske simpelt, at hvis du ikke er til at finde på internettet, så eksisterer du ikke i folks bevidsthed, og så kommer der altså ingen kunder ind i butikken.

Det kan virke som et stort spring, at kaste sig ud i den digitale tidsalder, hvis man har drevet sin butik på den samme måde i mange år, og aldrig har været specielt interesseret i IT. Specielt i den ældre del af befolkningen, kan man se meget modstand: det er nyt og skræmmende, og hvorfor ændre på noget, der virker? Men hvis du kigger på salgstallene i din butik, vil du næsten med sikkerhed kunne se, at der er en nedgang i antallet af kunder der træder ind i din butik. Uanset hvad du sælger, så er der en konkurrent derude, der allerede har etableret sig på internettet. Når folk skal købe noget i dag, så går de ikke en tur ned af strøget som det første. De finder i stedet computeren eller telefonen frem, og søger på internettet efter det, de leder efter. De gør det dels for at læse op på produktet, så de kan vurdere, om det passer til deres behov, og dels for at finde den bedste pris. Selv hvis du er verdensmester i at yde service til dine kunder, og sælger til rigtigt gode priser, så hjælper det bare ikke noget, hvis det ikke er dig kunderne finder i deres online søgning.

Men bare rolig: teknologien har ikke kun ændret sig for kundernes side. Det er også blevet langt lettere for dig som butiksejer, at drage fordel af de nye digitale muligheder. Mange processer kan automatiseres i større eller mindre grad, og du er et par klik væk i et stykke hubspot software fra, at kunne gøre en enorm forskel for din digitale eksistens. Der er mange, der har stået i din situation, og har overvundet frygten ved det nye, med fantastiske resultater. Hvis du er helt grøn i det digitale, så er der masser af kloge mennesker og specialiserede burauer, der kan give dig en hjælpende hånd: og tro mig, de er pengene værd. At benytte sig af mulighederne på internettet vil ikke bare åbne op for en større indtægt, men rent faktisk sikre overlevelsen af din butik, der ellers risikere at forsvinde fra folks bevidsthed. Som sagt: hvis du ikke eksisterer på internettet, så eksisterer du ikke. Punktum.