Hvis man ikke lige regner Færøerne og Grønland med, så er Bornholm den del af Danmark, der ligger længst væk. Det er da også noget man hurtigt mærker, hvis man tager hen og besøger den lille ø: de taler nærmest deres helt eget sprog derovre. Der er dog ingen tvivl om, at den er en del af Danmark, og solskinsøen ? som den med god grund bliver kaldt ? er da også et yndet feriested for mange danskere.

Det kan dog godt komme bag på de fleste af os, at Bornholm ligeså stille er gået i gang med, at overtage resten af landet. Vi snakker selvfølgelig ikke en farlig invasion, hvor Bornholmerne sejler herover med våben og krudt, for at overtage kontrollen med landet. Vi taler derimod om noget langt mere fredeligt: den voksende mængde Bornholmsk figentræ i de danske haver.

Bornholms Figen er nemlig begyndt at blive utroligt populær rundt omkring i hele landet, og det er der skam rigtig god grund til. Det danske vejr er både barskt og uforudsigeligt, og det gør at planter er nødt til at være ret hårdføre for at kunne gro i dansk jord. Da Bornholm jo er en forholdsvist lille ø, der ligger ret udsat midt ude i vandet, så er planterne her i endnu højere grad nødt til at kunne tilpasse sig omgivelserne. På trods af disse store udfordringer er det lykkedes for nogle ihærdige Bornholmere at avle sig frem til et figentræ der kan klare det hele. Ikke alene er det Bornholmske figentræ utroligt hårdført: det er også selvbestøvende, hvilket gør det langt lettere at have med at gøre, end træer der har brug for at blive bestøvet af andre træer.

Men for folk der elsker figner er det selvfølgeligt ikke nok, at træet kan overleve i det danske vejr: det skal også gerne kunne trives godt nok til, at det kan gro lækre figner. Her klarer det Bornholmske figentræ sig dog også helt perfekt. Hvis du sørger for, at placere figentræet op ad en sydvendt mur, og beskytter det lidt yderligere om vinteren, så kan du forvente at få saftige søde figner i September måned år efter år. Der er altså tale om et figentræ som virkeligt har formået at tilpasse sig det danske vejr, og hvor man ikke er nødt til at gå på kompromis med noget, for at have det groende i sin have.

Træets voksende succes er også noget der styrker vores forhold til det Bornholmske endnu mere. Man kan let komme til at ?glemme? øen, der nærmest ligger tættere på Sverige end på os selv, men med en Bornholmsk figen stående ude i haven, så mindes vi løbende om det. Naturen binder altså endnu engang Danmark sammen på en helt unik og stærk måde.