Hun har underholdt flere generationer af børn og voksne igennem årtierne. Og gjort dem klogere på sig selv og hvem de er og hvor de kommer fra. Hun er næsten en slags fælles bedstemor for alle os nordboere, der har fået hendes fortællinger ind med modermælken. Hendes fantasi og indlevelsesevne er legendarisk. Og hendes beskrivelser af den nordiske bondekultur kender vist ikke sin lige i skandinavisk litteratur.

Den svenske forfatter, Astrid Lindgren, har været folkeeje siden hun begyndte at udgive sine vidunderlige fortællinger. Man kan stadig se øjnene vokse på et moderne barn, når man læser op af en bog af Astrid Lindgren. For Astrid Lindgren kan noget med sine fortællinger. Hun kan røre os og hun kan få os til at føle med personerne i hendes bøger. Og hun kan sætte dramaer op, så vi dirrer af spænding og gribes af historiernes udvikling.

Pippi og Emil

Det er især to hovedpersoner, der springer op i erindringen hos os, når navnet Astrid Lindgren nævnes. Astrid Lindgren har gjort Pippi Langstrømpe og Emil fra Lønneberg så lyslevende for os, at vi vel næsten opfatter dem som familie. Vi føler at vi kender dem. Vi har fulgt dem i tykt og tyndt igennem historierne i bøgerne og på film. Følt med dem og grinet med dem, grædt med dem og været ved at dø af skræk sammen med dem.

Men også børnene fra Bulderby har fyldt os med sjove historier og lært os folk at kende fra skovene i Småland, hvor langt de fleste historier af Astrid Lindgren foregår. Vi føler at vi kender dem. At vi her været med dem på vej til skole. At vi har været rædselsslagne for at banke på hos den fordrukne skomager.

Skæbner og godtfolk

Astrid Lindgren kunne sætte ord på sine figurers personlighedstræk så de stod lyslevende foran os. Og hun kunne sætte dem i situationer, der gav genklang helt ind i sjælen. Ja, i folkesjælen faktisk. Ikke bare i norden, men over hele verden har Astrid Lindgren sat sit præg med sine vidunderlige fortællinger. Det takker vi for, os her i norden.