Når det kommer til gæld, er det vigtigt at have et overblik over hvordan tingene hænger sammen, for at kunne arbejde bedst muligt med det. Gæld er et emne, som folk har haft meget forskellige tilgange til igennem tiden, men som de fleste efterhånden anser som havende en cyklisk natur. Det kan måske komme bag på dig, at der er en cyklus når det kommer til gæld, men bare rolig ? denne artikel forklarer hvordan det hænger sammen. Ved at træde et skridt tilbage, og se hvad der sker med gæld over tid, får vi et bedre fundament for vores viden, som gør det lettere at gå praktisk til værks.

Der har ikke altid været enighed om den cykliske natur af gæld, og det er først i de senere år folk er nået nogenlunde til enighed. Nogle stiller spørgsmålstegn ved, om der overhovedet er nogle praktiske konsekvenser af cyklussen. I dag er der ikke længere nogen, der ikke anerkender, at man kan lære meget omkring gæld, ved at kigge på det som en cyklus. Nogle gange kan et nyt perspektiv være alt hvad der skal til, for at få nye tanker og idéer til hvad man skal gøre.

  1. Alting har en begyndelse, og det samme gør sig gældende for gæld. Prøv at spørge dig selv, hvad der ligger forud for den situation du observerer lige nu ? ikke gå for langt tilbage, bare det lige umiddelbare. Glem for et øjeblik, at der er en cyklus omkring gæld, og beslut dig i stedet for hvor ?begyndelsen? er. For at se en cyklus, er du først nødt til at forestille dig en verden uden.
  2. Prøv at observere hvad der sker lige nu, uden at dømme eller drage konklusioner. Det er vigtigt at kunne kigge på en situation for hvad den er, og ikke hvad den har været eller hvad den bliver. Hvordan ser det ud med gæld lige nu, i dette øjeblik. Glem at man kan søge Gældssanering, for det er en handling der kræver fremtid. Det kan være svært at slå tanker om fortid og fremtid fra, men det bliver lettere med øvelse. Nuet har en plads når det kommer til gæld, fordi det er her du kan stille spørgsmål og få svar på én og samme tid.
  3. Denne fase i cyklussen for gæld, handler om at kigge i krystalkuglen. Der er en umiddelbar fremtid for gæld, som er en konsekvens af den nuværende situation. Kig på de små tidsenheder, og vurder hvordan gæld forandre sig for hver af dem. Når man kigger på fremtid på denne måde, kan man komme op med konklusioner som: du skal måske ikke, hvis du har gæld, drikke vin af Spiegelau. Lad tankerne flyde frit, og døm dem ikke ? det her er et kreativt område, hvor du ikke behøver være realistisk eller give super god mening.
  4. Prøv at kigge rigtigt langt ud i fremtiden, og lad kreativiteten flyde frit. Hvad sker der med gæld, når det virkelig får tid til at gro og udvikle sig? Fjern alle hæmningerne, og forestil dig en vækst der er farvet af nuet og den umiddelbare fremtid, men som ikke er direkte bestemt af dem. Det er en svær øvelse, at forestille os noget så langt ude i fremtiden ? men jo mere ekstem man går til den, jo bedre passer det typisk.

Kig på hvad du nåede frem til omkring fremtiden for gæld, og se sammenhængen det har med begyndelsen. Det er helt tydeligt, at gæld er en cyklus. Hvad er konsekvensen af denne cyklus for dig, og hvordan forventer du den kan bruges i dit fremtidige arbejde med gæld?