Har du brug for et nyt tag?

0
105

Det er ikke uden grund at taget kaldes for husets klimaskærm. Taget er nemlig den del af huset, der bliver påvirket mest af blæst, sol, regn og sne – og det beskytter huset, så der ikke kommer fugt ind og ødelægger resten af huset. Det er derfor nødvendigt at have et sundt tag. Et utæt tag kan nemlig give følgeskader på tagkonstruktionen og resten af huset.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din bolig trænger til et nyt tag, er det vigtigt, at du tager det alvorligt og undersøger tagets tilstand. Det er især en god idé, da det naturligvis er bedst at skifte taget ud så hurtigt som overhovedet muligt, hvis det er i dårlig stand eller er decideret utæt.

Tegn på at dit hus trænger til et nyt tag

Der er mange tegn på et slidt tag, der er synlige med det blotte øje, uanset om du er ekspert på området eller ej. Her har vi samlet et par tegn, du kan holde øje med på de forskellige tagtyper:

–          Ved tagpap skal du kigge efter misfarvninger, revner og huller i taget.

–          Ved eternit skal du kigge efter revnede eller mørnede tagplader samt løse skruer.

–          Ved tegl- eller betontagsten skal du kigge efter knækkede eller hullede sten.

–          Ved alle tagtyper skal du holde øje med mos.

Hvis du ikke selv er tryg ved at undersøge taget eller vurdere, om der er eventuelle skader eller utætheder, er det altid en god idé at få hjælp af en fagperson til at vurdere skadernes omgang og afgøre, om det er nødvendigt at få skiftet hele tagkonstruktionen, om det blot er tagbelægningen der skal skiftes eller om det kan repareres. Flere tagfirmaer, som f.eks. Jysk Tagkompagni, tilbyder gratis tagtjek, så du kan få svar på, hvor pengene er bedst brugt for at sikre et sundt og tæt tag.

Fordele ved et nyt tag

Hvis det viser sig at dit tag skal skiftes ud, kan du se frem til mange fordele ved et nyt tag:

–          Husets værdi stiger, når det har et nyt tag. Du fremtidssikrer nemlig på den måde boligen over for potentielle nye købere, idet de får sikkerhed for, at taget ikke skal udskiftes inden for den næste lange årrække. Det kan også betyde flere interesserede parter, når du vælger at sætte huset til salg.

–          Du kan regne med en lavere varmeregning i mange år fremover. Med et nyt tag følger der nemlig oftest ny og bedre isolering og taget bliver generelt mere tæt og udleder således mindre energi. Det har en umiddelbar positiv indflydelse på din varmeregning, og det vil også kunne mærkes på indeklimaet med det samme.

–          Du får et smukkere hus. Et nyt tag gør meget for huset. Et gammelt og slidt tag kan få resten af huset til at fremstå slidt, selvom det måske endda er blevet komplet istandsat, imens et smukt nyt tag kan løfte hele boligens udtryk, så alt fremstår nyt, selvom det måske ikke helt er tilfældet.

Det er en stor udskrivning at skifte taget ud, men i de fleste tilfælde er det det hele værd. Du får nemlig så et nyt smukt tag, øget husværdi og en lavere varmeregning, så udgiften langsomt tjener sig hjem igen.