Det er absolut ikke billigt at skulle købe sin egen lejlighed, men for mange er det uden tvivl pengene værd. Det er rart at have et sted, man kan kalde for helt sit eget. Det er først når man ejer sit hjem, at det virkeligt bliver hjemligt. Samtidig kan man jo se det som en form for investering: specielt hvis man formår at købe sin lejlighed til en god pris.
Men charmen ved at eje sin egen lejlighed forsvinder selvfølgeligt lidt, hvis man fortryder sit køb senere hen. Specielt hvis fortrydelsen skyldes, at lejlighedens tilstand ikke er ligeså godt, som man antog da man skrev under på kontrakten. Det kan godt være en svær opgave at bedømme en lejligheds tilstand når man ikke har nogen formel træning eller uddannelse. Hvis man da bare var bygningsingeniør, så havde man nok en chance for at kunne inspicere boligen fra top til tå. Ellers har man jo kun sin intuition og sunde fornuft at gå efter ? og de kan altså godt tage fejl, når det kommer til at vurdere tilstanden af en lejlighed.
Det er derfor man som boligkøber altid bør spørge efter en tilstandsrapport. Det er nemlig en rapport, som er blevet udfærdiget af en bygningssagkyndig der har helt styr på det der med at inspicere boliger. Du behøver ikke at bekymre dig om, at det er sælger der har betalt for tilstandsrapporten: den bygningssagkyndige hænger nemlig på det, hvis rapporten har mangler. Samtidig er de fleste boligsælgere fornuftige nok til at tegne en ejerskifteforsikring på deres tilstandsrapport lejlighed, så der er dækning hvis der skulle opstå uforudsete problemer. Du bør altså altid gå efter en lejlighed der har en tilstandsrapport: hvis sælger ikke får lavet sådan en, så bør du være meget skeptisk.
Men modsat når man køber et hus, så er der faktisk hele 2 tilstandsrapporter, som man bør kigge på, når man står overfor at skulle købe en lejlighed. Der er nemlig både en tilstandsrapport for selve den lejlighed som du overvejer at købe, og for den bygning, som lejligheden er i. For at få det fulde overblik over tilstanden af det, du overvejer at bruge dine penge på, bør du altså bede om begge tilstandsrapporter. Alt kan sagtens se fantastisk ud i den ene, mens der er alvorlige problemer i den anden, som måske ville få dig til at genoverveje købet.
Som køber kan du ikke få for meget information: det er en stor beslutning at skulle købe en lejlighed, og du skal derfor sikre dig, at du træffer beslutningen med udgangspunkt i den relevante data. Her er de to tilstandsrapporter noget af det mest centrale, da tilstanden af ens fremtidige lejlighed har rigtigt meget at skulle have sagt.