Når du skal have sat vægge op, lofter eller måske lægges gulve, så er gipsplader ofte det smarte materiale der bruges mest. Du finder et stort udvalg af forskellige varianter til mange forskellige formål. Hvis du vil vide mere om, hvad og hvordan i forhold til gipsplader, kan du finde svar på de ofte stillede spørgsmål her.

Hvad bruger man gipsplader til?

Gipsplader består af to lag kraftig pap, der omslutter hårdtpresset gips. Pladerne blev almindelig i 1940?ernes byggebranche. Gipspladerne er brandhæmmende og lydisolerende, helt ligesom de er nemme at arbejde med i forhold til at skære til, monterer og hurtigt få sat noget op.

Gipsplader bruges hovedsageligt til disse ting:

  • Gipsplader til gulve: Hvis der skal lydisoleres, etableres gulvarme eller lægges klinker, bruger man ofte et lag gulvgips før den rigtige gulvbelægning.
  • Gipsplader til vægge: Væggen bygges af et skelet, hvor du skruer pladerne på. Imellem har du et lag isolering.
  • Gipsplader til loft: Bruges til at sænke loftet ved at skrue på lægter, eller du kan sætte pladerne direkte fast på det eksisterende træloft.

Typer?

Der findes forskellige typer/varianter:

  • Standard: Standard gipsplader består af to lag kraftig pap, der er limet fast på et lag af hårdtpresset gips. Her er den mest brugte plade med en tykkelse på ca. 13 mm.
  • Med spartelkanter: Denne plade gør det nemmere at spartle pladesamlingerne væk, da pladen har forsænkede spartelkanter.
  • Fibergipsplader: Denne type er fremstillet af 80 % gips med 20 % papirfibre, hvilket gør det stærkere end to almindelige plader.
  • Formbare: Denne type er designet til at lave runde former med, hvilket kan gøres når pladerne bliver fugtet.
  • Lyddæmpede: Plader der er designet forskellig, men ofte med huller til at fjerne rumklang og dæmpe støj.
  • Vådrumsgipsplader: Designet til vådrum og imprægneret med silikone til at modstå fugt.

Hvordan sætter du gipsplader op?

Gipsplader er ret nemme at ødelægge. Det sker ofte, hvis du bruger almindelige skruer, der går for dybt så skruehovedet går igennem paplaget. Det er den sværeste øvelser i forhold til at skruer pladerne fast.

Du skal sætte gipsplader fast med særlige gipsskruer. Denne type skruer har buet underside af hovedet, så paplaget ikke ødelægges, når skruehovedet rammer pladen.

Skruerne skal skrues fast i pladen, så hovedet ikke stikker udover paplaget. Du skal have spartlet over, og det kan ikke lade sig gøre hvis skruen rager over overfladen af pladen.