Gør-det-selv arbejde er blevet til noget af en trend i Danmark, og flere og flere dansker kaster sig over projekter i hjemmet. Der er mange forskellige ting man selv kan reparere, bygge eller vedligeholde. Det store spørgsmål er nok mest, om der er en grænse for, hvad man kan klare selv. I den forbindelse vil vi gerne fokusere på ét bestemt materiale: cement. Det er almindeligt og udbredt at arbejde med træ, metal og andre materialer i forbindelse med gør-det-selv arbejde ? men hvad med cement?

For at hjælpe os med at svare på det spørgsmål har vi spurgt Dennis Laursen der har mange års erfaring med gør-det-selv projekter. Han har ikke selv en formel baggrund som håndværker, men er tværtimod uddannet som kontor-assistent og hans daglige arbejde foregår foran et skrivebord. Hans far var dog uddannet som både tømrer og elektriker, og Dennis er vokset op i et hjem, hvor man så vidt muligt prøvede at klare tingene selv. ?Det var typisk først hvis min far havde forsøgt, og fejlet, 3 gange med at gøre noget selv, at der blev søgt assistance hos en professionel? fortæller Dennis med et smil. Det var noget der skete utroligt sjældent: Dennis? far kunne næsten altid selv finde ud af det, og det er noget der har haft stor indflydelse på, hvordan Dennis selv griber problemer an: ?Jeg er måske ikke helt så stædig, men jeg giver det næsten altid selv et forsøg først ? der er noget stolthed i det!?.

Men hvad siger Dennis så til at arbejde med cement? Han har en ganske pragmatisk tilgang: ?Så længe de materialer man arbejder med ikke er utroligt farlige, så tror jeg ikke der er nogen grænse for, hvad man selv kan prøve kræfter med?. Dennis ser altså ingen problemer i at lave gør-det-selv arbejde der involverer cement ? de steder han typisk selv sætter grænsen er, når man arbejder med kraftig elektricitet eller sundhedsskadelige elementer. Cement er fra Dennis? perspektiv et stille og roligt materiale, som ikke rigtigt adskiller sig fra træ eller metal. ?Man skal egentligt bare læse lidt op på det, og så følge instruktionerne ? så kan det ikke gå galt!? fortæller Dennis.

Dennis har da også selv arbejdet med cement flere gange. Ude i haven har Dennis eksempelvis et ganske imponerende fuglebad med en stor gylden statue af en Pingvin i midten. Fuglebadet har et metal-skelet indeni sig, og resten er cement. Det var ikke hans første cement-projekt, og det bliver heller ikke det sidste. ?Cement er utroligt let at arbejde med, og det gør det muligt at bygge en helt masse ting hurtigt og effektivt!? fortæller Dennis, mens han stolt kigger på den gyldne pingvin.

Hvis du overvejer at kaste dig ud i et projekt, der involverer arbejde med cement, så bør du altså ikke holde dig tilbage.