Sådan Bygger Du Selv Din Helt Egen Dør

0
76
Dør

Selvom en dør ser utroligt simpel ud, så er den faktisk ret vanskelig at bygge. Det kræver at man finder de rigtige skabeloner til udformning af låsemekanismen, og samtidig tager højde for basisskinnen. Du skal også klippe og matche et stop, som følger kurvens linje i stileets øverste del. Dette kan være ret tidskrævende, især hvis du bruger glaspaneler øverst og nederst. Selv i det billigste online byggemarked vil du kunne finde mange døre at vælge imellem, så der er måske slet ikke grund til, at bygge en dør selv. Nogle gange står man dog i en situation, hvor ingen af de døre man kan købe i butikkerne, kan dække ens behov. Her må man så selv kaste sig ud i, at bygge sin helt egen dør.

Når det kommer til at bygge en dør, er forarbejdet noget af det vigtigste. Vær ekstra påpasselig med at tage mål, og dobbelttjek alle tal du skriver ned. Hvis du laver en fejl i denne tidlige fase, kan du risikere at ende ud med en dør, der slet ikke passer ind, der hvor du havde tænkt dig den skulle være. Det kan være utroligt frustrerende at ende ud med en ubrugelig dør, og så skulle starte helt forfra. Gør derfor dig selv en tjeneste, og giv dig selv tid til at planlægge tingene ordentligt. En god dør starter med et godt fundament.

Når du har fundet en skabelon, vil du opdage, at der er to uregelmæssigt formede stykker. Start med at printe eller tegne en skabelon til hver af disse. Skru disse skabeloner ind i enden af skinnen, så skruehullerne ikke vil være tydelige senere. Du skal også have et bagstykke, der løber hele længden af ydersiden af stykket. Kør en håndfuld skruer gennem dette stykke, ind i ydersiden af døren, for at styrke skabelonen på det stykke.

Skær skabelon ud af et grundigt sammenføjet stykke pap, der er flere centimeter længere, end det stykke af døren der skal laves. Det skal være skåret ind fra begge ender, og du kan gøre brug af en bordsav for at få de lige dele af skabelonen helt lige og parallelle. Stop præcis, hvor kurven begynder, og skær kurverne ved hjælp af en båndsav.. Det er vigtigt, at de lige dele er helt lige, så leddene bliver stramme.

Hvis du har gjort alt som foreskrevet, så burde du nu være klar til at sætte din hjemmelavede dør op. Det er altid spændende, når noget man selv har skabt, skal testes af i den virkelige verden. Ligesom i  begyndelsen, skal du også i den sidste fase her, være tålmodig og forsigtig. Døre slutter meget tæt, så det kan let se ud som om, du er kommet til at lave døren for stor, selvom den faktisk passer helt perfekt. Det kan godt kræve en ekstra hånd at få sat døren ordentlig ind i dørkarmen, så vær ikke bange for at spørge om hjælp.