Det er langt fra de fleste, der har råd til at købe en ny bolig kontant. Derfor skal de fleste til at låne penge. Dette kaldes finansiering af en bolig. Læs med og find ud af, hvordan hele forløbet foregår.

Du har kigget på huse til salg eller måske endda en ejerlejlighed, andelsbolig eller lignende, men du har ikke råd til det. Jamen, så skal du i gang med en finansiering. Ved finansiering laver du lån, hvori du så betaler pengene tilbage igen. Et rentefrit lån kan være en god idé, så du faktisk ikke ender med at betale mere end, hvad du lånte.

Sådan foregår en finansiering af bolig

Bolig

  1. Egen udbetaling: Du skal betale en udbetaling på ca. 5% af købesummen. Har du ikke 5% i kontakt kan du lave et lån i banken. Du skal blive godkendt før du kan få foretaget et lån.
  2. Realkreditlån: Den største del af finansieringen er nok realkreditlånet. Du kan nemlig låne op til 80% af boligens værdi. Et realkreditlån er optaget af et realkreditinstitut med pant i fast ejendom. Derudover har et realkreditlån en direkte sammenhæng med obligationer. Desuden bestemmer obligationsmarkeder renten på lånet. Du kan derfor være heldig og have en lav rente. Du kan derudover også prøve at finde en kreditforening der tilbyder et billigt lån. Realkreditlån er den billigste låneform og derfor er denne oplagt at vælge.
  3. Banklån ? efterfinansiering: De sidste 15% kan man som regel låne ved at få et boliglån i banken. Dette lån vil oftest være sikret via et pantebrev i boligen. Ved banklån er der desuden også oftest renter på, derfor skal du være forberedt på at skulle betale mere end, hvad du lånte.
  4. Udbetaling: Her er det så som regel, hvad køberen har sparet op, som skal gives videre til sælgeren. De fleste har som regel sparet egne penge op til en bolig. Oftest skal man betale allerede når man underskriver boligkontrakten. Udbetaling sker oftest når beløbet deponeres hos en ejendomsmægler, en advokat eller i et pengeinstitut.

Bid mærke i, at når du optager et realkreditlån eller et pantsikret boliglån får långiveren pant i boligen for sit lån. Dette betyder, at hvis ikke renter og afdrag betales til tiden, så kan långiveren forlange boligen solgt på tvangsauktion.

Skat og fradrag

Ejerboliger kan sælges skattefrit, dog kun, hvis ejeren eller dennes husstand har boet der i en del af ejerperioden, altså har den fungeret, som bolig for dem og ikke været til udlejning i længere tid. Hvis ikke man har boet i ejendommen beskattes man.

Det vigtigste fradrag med boligfinansiering er rentefradraget. Det betyder at du kan trække renter af personlig gæld fra i skat.