Vores helbred er en af de absolut mest værdifulde ting vi har. Med et godt helbred har vi det godt i krop og sind, og vi har et stort mentalt overskud. Det betyder at vi har færre sygedage, er mere produktive på arbejdet og har overskuddet til virkeligt at engagere med familie og venner. Alle sætter altså pris på at have et godt helbred. Alligevel har rigtigt mange af os dårlige vaner, som desværre går ud over vores sundhed og velvære.

En af de største fælder her er usund mad. Når man tager hen for at handle, så er man omgivet af fristelser. Der er fryse-pizzaer som bare skal smides i ovnen, og så har man mad på ingen tid. Der er færdigretter til mikrobølgeovnen, og så er der selvfølgeligt massere af søde sager og nemme snacks.

Vi falder ikke bare for de fristelser fordi vi ikke ved bedre, eller fordi vi ikke kan styre os selv. Vi ved da godt, at hvidt brød ikke er den sundeste morgenmad, og at en frysepizza ikke er den mest nærende form for aftensmad. Havde vi valget imellem en sund færdigblandet salat med ovnbagt kylling og en færdig pizza, så ville vi ? i hvert fald mange dage ? selvfølgeligt vælge salaten. fristende er en frysepizza altså heller ikke, hvis vi bare snakker smag.

Det er derimod kompleksiteten der holder os tilbage. Vi har travlt i hverdagen, og det sætter nogle grænser for, hvad vi har overskud til at lave i vores fritid. Når man har brugt 8-9 timer på arbejdet, og derefter skal have hjemmet til at hænge sammen, så er der altså grænser for hvad man har tid og overskud til at lave af mad. Det er derfor den usunde mad er så fristende: den er typisk simpel og hurtig at lave.

Men hvad hvis sund mad var ligeså let at lave derhjemme, som den usunde mad er? Mange tror sund mad er svært at lave, eller kræver en masse evner, som de ikke besidder. Det er dog langt fra tilfældet! Tag et kig på nogle sunde opskrifter og du vil hurtigt se, at de faktisk ofte er lette at gå til. Grøntsager og salat er nogle af de sundeste ting vi kan spise, og de kræver faktisk minimal tilberedelse ? råt er godt!

Hvis det lyder som noget, der godt kunne inspirere dig, så vil jeg anbefale at du finder nogle opskrifter frem med det samme. Tag den simpleste sundt opskrift der er, med den korteste liste af ingredienser, og gem den på din telefon. Næste gang du er fristet til at købe en frysepizza i Netto, så find i stedet telefonen frem, og køb de sunde ingredienser. Så snart du oplever den forskel det gør på sit helbred at spise sund mad vil du blive helt og aldeles afhængig af den sunde kost.