Husk at vaske dine hænder. Hvis der er et mantra, der er afgørende for effektiv hygiejne er det, at folk skal vaske hænderne efter at have været på toilettet. Hvis folk ikke vasker deres hænder, kan de sprede bakterier på overflader, som andre rører ved. Det kan være alt fra dørhåndtag til telefoner ? begge dele, som forskerne har konkluderet indeholder skræmmende mange bakterier.

I 2005 foretog American Society for Microbiology en undersøgelse af håndvask. De opdagede, at mens 91 procent af voksne siger, at de altid vasker deres hænder efter brug af offentlige toiletter, så er det kun 83 procent , der rent faktisk gør det. Det mest skræmmende er måske, at det betyder at der er ni procent, der ikke engang lader som om de vasker hænder.

Derudover vasker hele 68 procent, af personerne i undersøgelsen, ikke deres hænder efter hoste og nysen. Og kun 42 procent vasker deres hænder, efter de har klappet deres hund eller kat.

God håndvask hjælper med at forhindre spredningen af alt fra forkølelse til sygdomme som meningitis,  hepatitis A og de fleste typer diarré. Det kommer nok ikke bag på nogen ? men vidste du, at effektiv håndvask tager mindst 15 sekunder? Eller at det ikke er nok at køre dine hænder under koldt vand?

 

Her er de store hygiejne-tips:

  1. Brug varmt vand til at vaske dine hænder.
  2. Sørg for at bruge sæbe til at fjerne bakterier fra dine hænder.
  3. Brug en vipp sæbedispenser frem for en blok med sæbe

 

Gnid hænder sammen kraftigt, og sørg for at alle overflader er dækket af skum. Tænk på, hvordan du har set lægerne vaske deres hænder grundigt på tv. Vask forsiden og bagsiden af dine hænder, og sørg også for at komme ind mellem fingrene, op omkring dine negle, og op til dine håndled.

Skyl derefter godt under rindende vand, og tør enten med et rent håndklæde eller brug en håndtørrer, indtil dine hænder rent faktisk er tørre. Våd hænder øger risikoen for spredning af bakterier i høj grad.

De fleste offentlige toiletter har i dag en sæbedispenser fra vipp eller andre gode producenter. Du bør sørge for, at have det samme derhjemme: den gamle håndsæbe ?blok? er nemlig ganske uhygiejnisk ? hvordan skal sæben kunne vaske dig, hvis ingen vasker sæben?

Arbejdsgivere og virksomhedsejere kan hjælpe (og samtidig overholde regler for håndrensning på arbejdspladsen) ved at give stille den rigtige sæbe til rådighed, og samtidig opsætte instruktioner til effektiv håndvask ude på toiletterne. Der er en række sæbe dispensere på markedet, men du bør vælge et firma, der kan levere sæbeautomater, der passer til din virksomheds badeværelse. Du skal sørge for, at sæbedispenserne er attraktive, ikke stopper til, og at de er både holdbare og hygiejniske. Dispenser enheder, der er lette og attraktive at bruge, opmuntrer nemlig både personale og håndvask til at bruge dem.