Ud fra overskriften vil du måske tro, at jeg nu vil fortælle dig, hvorfor vi i Danmark ikke bør føle skyld eller skam, hvis jeg kører hinanden ned, røver en butik, eller stjæler fra vores medmennesker. Og det har du fuldstændig ret i ? men før vi lærer at se på skyld og skam som gammeldags ting, der hører en anden tid til, så er det vigtigt at lære, hvad skyld og skam har til formål at lære os.

Vi føler skyld, når vi gør noget, vi har en forventning om  at andre synes, vi ikke burde gøre. Kompliceret? Det er desuden kun én definition; man kan også se det som, at føler skyld, når vi på et eller andet niveau er bange for, at det får nogle negative konsekvenser. I stedet for at vurdere vores handlinger efter, hvad andre synes ? eller værre endnu, hvad vi tror andre synes ? så bør vi se på, hvad vores egne værdier er; hvad synes vi er vigtigt, og hvilke konsekvenser forudser vi, at vores handlinger kan have i forhold til det? Man bør også overveje, hvor meget man egentlig ved. Hvis tror A er mere sandsynlig end B, men at du kun mener du har 30% af den nødvendige information til at vurdere med høj sikkerhed, så er det måske bedre at undersøge problemet nærmere.

Vi føler skam, når vi både føler skyld og at vi burde have vidst bedre eller handlet bedre. Skam er tit noget, vi kæder sammen med os selv på et lavt niveau, at vi aldrig kan slippe af med det igen. Vi er ødelagte og ubrugelige ? skam bruges på dén måde, til at ødelægge selvtillid. Men én ting, der ikke kan være nogen tvivl om, er at vi kan ændre os, og at vi konstant gør det. Ingen er den samme person som dagen før, ugen før, måneden før, eller året før. Men hvis vi ikke lader fortiden være fortiden, så bliver den ved med at have magt over os.

I sidste ende er der ikke nogen grund til at føle hverken skyld eller skam, hvis du aktivt gør dit bedste for at forbedre dig selv og leve op til de værdier, du ser som ideelle. Lad den fremtidige dig være dit eget forbillede og opfør dig som den person så vidt muligt.

Så du kan roligt gå ud og købe nye Vinterjakker ? eller modetøj som Ganni ? uden at føle hverken skyld eller skam, hvis du har råd til det! Hvis du ikke har råd til det, eller rettere: hvis der er andre ting, der er vigtigere, så køb dem først og se på, hvor mange penge der er tilbage i kassen. Medmindre du har andre værdier, som ikke stemmer overens med de bagvedliggende tanker i det, du lige læste.